ÖN ITT VAN:
Önkormányzatok Napja – 2015. szeptember 30. Általános 

Önkormányzatok Napja – 2015. szeptember 30.

A „múlt – jelen – jövő” című ünnepség került megrendezésre az újkori magyar önkormányzati rendszer megalakulásának 25. évfordulóján az Önkormányzatok Napja alkalmából 2015. szeptember 30. napján a Belügyminisztérium színháztermében.

Az ünnepélyes eseményen részt vett a 25 éve településvezetői tisztséget betöltő 167 polgármester jelentős része, valamint a negyedszázados önkormányzatiság történetének emblematikus alakítói is, akik kiemelt szerepet töltöttek be az önkormányzati rendszer kialakításában és fejlesztésében.

A rendezvényen beszédet mondott Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár, Verebélyi Imre, az Magyar Tudományos Akadémia doktora, emeritus professzor, a rendszerváltozáskor a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Kónya Imre, a Boross-kormány egykori belügyminisztere, Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár és az önkormányzati szövetségek vezetői is.

Előadást tartott Dr. Sütő László, a KÖOÉSZ alelnöke, az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) megújításával kapcsolatban, aki maga is 25 éve tölti be a polgármesteri tisztséget Marcali városában.

A magyar önkormányzati rendszer létrejöttének alkalmával került sor a kormány és hat önkormányzati szövetség közötti stratégiai együttműködésről szóló megállapodás aláírására, melyben egyenrangú partnerként elhatározták, hogy az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján erősítik az egymás közötti együttműködést a közösségi célok elérése érdekében.

A megállapodást aláírók:

  • Dr. Pintér Sándor, belügyminiszter
  • Fehérvári Tamás, a Megyei Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége elnöke
  • Kovács Péter, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége társelnöke
  • Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége elnöke
  • Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke
  • Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke
  • Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke

Related posts

Leave a Comment