ÖN ITT VAN:
Videókonferencia az Állami Számvevőszékkel Általános Közlemények 

Videókonferencia az Állami Számvevőszékkel

 Az idén is sor került az Állami Számvevőszék és az önkormányzati szövetségek közötti egyeztetésekre, melynek keretében 2020. április 17-én, pénteken a Kisvárosok Szövetségével (KSZ) folytatódott az eszmecsere.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az egészségügyi veszélyhelyzetben is kiemelt figyelmet fordít a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére. Az évente megszervezett önkormányzati találkozókat pedig videókonferenciák keretében tartja meg az ÁSZ. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Lipők Sándorral, a KSZ elnökével, Kemecse város polgármesterével.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célként kezeli, hogy az ellenőrzéseken, javaslatokon és elemzésein keresztül szakmailag megalapozott iránymutatást nyújtson a közpénzt felhasználó intézményeknek, saját működési-gazdálkodási rendszerük fenntarthatóvá, költséghatékonyabbá és átláthatóbbá tételéhez, az irányítási rendszerek megerősítéséhez, valamint az integritás szemléletű működés elveinek alkalmazásához. Az ÁSZ vezetői az ellenőrzési tapasztalatok megosztása és a „jó gyakorlatok” széles körű terjesztése érdekében 2010 óta évente találkoznak az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel.

Warvasovszky Tihamér a megbeszélésen hangsúlyozta: a számvevőszéki ellenőrzések célja nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyi helyzet javítása, a közpénzt használó és közvagyont kezelő szervezetek szabályozottságának, korrupció elleni védettségének erősítése, végső soron az egyes önkormányzatok működését övező közbizalom további erősítése. Hozzátette: a veszélyhelyzet időszakában különösen nagy jelentősége van a szabályozottságnak, ezért az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatokra. Az ÁSZ minden önkormányzatnak biztosítja, hogy elvégzi a hivatalok integritásának, vagyis korrupció elleni védettségének értékelését – ismertette az ÁSZ alelnöke.

Az ÁSZ támogatást, tanácsadást nyújt minden önkormányzatnak és a jelenleg is zajló digitális adatbekérések során együttműködik azokkal az önkormányzatokkal, amelyek nehézséget, problémát jeleznek az ÁSZ felé – hangsúlyozta megbeszélésen Warvasovszky Tihamér. Ezzel kapcsolatban Lipők Sándor elmondta: a KSZ-hoz nem érkezett jelzés az önkormányzatokat érintő adatbekérésekkel kapcsolatban. Mint mondta: minden településvezető érdeke, hogy az önkormányzatok szabályozottan működjenek és gazdálkodjanak.

Az ÁSZ alelnöke a megbeszélésen felhívta a figyelmet ÁSZ honlapján elérhető öntesztekre, amelyek az önkormányzatoknak is támogatást biztosítanak a szabályos működés és gazdálkodás érdekében. Warvasovszky Tihamér kiemelte továbbá az ÁSZ monitoring alapú ellenőrzéseit, amellyel az ÁSZ egyszerre akár több száz önkormányzat ellenőrzését képes elvégezni.

Lipők Sándor, a KSZ elnöke kiemelte: az egészségügyi veszélyhelyzetben az önkormányzatoknak is alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez. Mint mondta: a jelenlegi helyzetben különösen nagy jelentősége van a szabályozottságnak, és ehhez nyújtanak támogatást az ÁSZ ellenőrzései, elemzései és öntesztjei.

 

Forrás: https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/videokonferecia-tudasmegosztas-kisvarosokkal

Related posts