ÖN ITT VAN:

Elnöki köszöntő

Az önkormányzati választások után, 1990. november 22-én alakult meg Jászberényben a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége.

Az alapszabályt az 1991 februárjában tartott közgyűlésén fogadta el a testület. A Szövetség elnöke Dr. Magyar Levente, Jászberény Város polgármestere lett, aki 1991. február 01-től 2006. október 01-ig sikeresen tevékenykedett ebben a pozícióban.

2006-2010 között Dr. Sütő László Marcali Város polgármestere töltötte be az elnöki posztot.

2010-től 2014 januárjáig Dr. Dancsó József, Orosháza Város polgármestere volt a Szövetség elnöke, aki 2014. január 29. napján lemondott elnöki tisztségéről, mivel a Magyar Államkincstár elnöki posztját vette át, amely összeférhetetlen volt a polgármesteri címével (amely az előfeltétele a KÖOÉSZ tisztviselői cím viselésének). Dr. Dancsó József úr lemondása után két alelnök – Dr. Sütő László és Lipők Sándor – vette át a Szövetség irányítását a 2014. december 5. napján megrendezésre kerülő tisztújító közgyűlésig.

2010 és 2014 között az alelnöki pozíciókban Dr. Sütő László (Marcali), Lipők Sándor (Kemecse) és Nagy Sándor (Kistelek) tevékenykedett. Az Ellenőrző Bizottság elnöke az időszakban Michl József (Tata), tagjai Scmidt Jenő (Tab) és Gergely Zoltán (Jászárokszállás) voltak.

A 2014. december 5. napján megtartott tisztújító közgyűlésen megválasztottak a Szövetség elnökének. 2014 decemberétől az alelnökök: Michl József (Tata), Nagy Sándor (Kistelek) és Dr. Sütő László (Marcali). Az Ellenőrző Bizottság elnöke Dávid Zoltán (Orosháza), tagjai Győriné dr. Czeglédi Márta (Jászfényszaru) és Dr. Szabó Tamás (Jászberény).

Kezdettől fogva célul tűztük ki, hogy a politikai-érdekvédelmi tevékenység mellett az önkormányzatok felé szolgáltatói funkciót is végezzünk, ami kezdetben és ma is leginkább jogi szolgáltatásokban valósul meg.

Az elmúlt 18 évben részt vettünk minden jelentősebb, az önkormányzatok életét érintő törvénytervezet előkészítésében. Ebbe igyekszünk bevonni a tagönkormányzatok szakembereit is, és folyamatosan részesei vagyunk az éves költségvetési törvények előkészítéseinek is. Több beadványt nyújtottunk be a városi sajátos érdekek miatt az Alkotmánybírósághoz, melyek sikeresek voltak, pl. lakások kényszer értékesítése, gázprivatizáció után járó önkormányzati részesedés, állami vállalatok által használt belterületi földek után részesedés.

Jelentős kapcsolatot alakítottunk ki más országos hatáskörű szervezetekkel. A Megyei Jogú Városok Szövetségével állunk szorosabb kapcsolatban, amely szervezettel 1993-ban együttműködési szerződést írtunk alá. A Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége 2003. december 5-én létrehozták a Magyar Városok Szövetségét.

Komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezünk, többek között részt veszünk több nemzetközi programban, az Európa Tanács Önkormányzati Konferenciája által képviseljük a magyar önkormányzatokat. Projektpartnerek voltunk 2014-2015-ben a Magyar-Norvég Kapcsolatok (MANORKA) projektben, amelyben a TÖOSZ, mint projektgazda mellett tevékenykedtünk.

2015-től minden évben egyeztetések céljából találkozom Warvasovszky Tihamérral, az Állami Számvevőszék alelnökével.

2017-ben részt vettünk Partnerség kiépítése a demenciában szenvedő időskorúakat gondozó családtagok digitális megoldásokkal történő támogatása érdekében Kemecse és Røyken Önkormányzata között elnevezésű norvég – magyar együttműködési programban. A szakmai tapasztalatcsere eredményeként közös program koncepciót dolgoztunk ki a megismert technológiák hazai bevezetésére.

A 2018. év március 22-i Közgyűlésén Kisvárosok Szövetségére változtattuk Szövetségünk nevét, mely 2018. május 4-én emelkedett jogerőre.

Szövetségünk szeretettel várja és fogadja tagjaként a hasonló attitűddel bíró Kisvárosokat.

 

Lipők Sándor
Kemecse Város polgármestere és 
a Kisvárosok Szövetségének elnöke