ÖN ITT VAN:
Találkozó az Állami Számvevőszék alelnökével – 2019 Általános 

Találkozó az Állami Számvevőszék alelnökével – 2019

A Kisvárosok Szövetségével folytatódott az önkormányzati találkozók idei sorozata. Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke fogadta Lipők Sándort, az érdekszövetség elnökét, Kemecse város polgármesterét. A szakmai egyeztetésen szó esett az önkormányzatokat érintő legfrissebb ellenőrzési tapasztalatokról. Warvasovszky Tihamér bemutatta a 332 magyarországi város pénzügyi fenntarthatóságáról készített, 2019 márciusában nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentést.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célként kezeli, hogy az ellenőrzéseken, javaslatokon és elemzésein keresztül szakmailag megalapozott iránymutatást nyújtson a közpénzt felhasználó intézményeknek, saját működési-gazdálkodási rendszerük fenntarthatóvá, költséghatékonyabbá és átláthatóbbá tételéhez, az irányítási rendszerek megerősítéséhez, valamint az integritás szemléletű működés elveinek alkalmazásához. Az ÁSZ vezetői az ellenőrzési tapasztalatok megosztása és a „jó gyakorlatok” széles körű terjesztése érdekében 2010 óta évente találkoznak az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel.

A megkezdett idei találkozók sorozatát folytatva 2019. július 8-án Warvasovszky Tihamér alelnök Lipők Sándorral, a Kisvárosok Szövetségének elnökével találkozott. Az egyezetésen Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta: az ÁSZ az elmúlt egy esztendőben is nagy hangsúlyt helyezett az önkormányzatok ellenőrzésére, valamint törekedett az ellenőrzési lefedettség szélesítésére. Mind mondta: rendkívül lényeges az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzetére ható kockázatok feltárása, az ezzel kapcsolatos folyamatok, trendek bemutatása.

E célok érdekében az ÁSZ kialakította az önkormányzatok kockázati megfigyelő rendszerét (ÖKOMER), melynek keretében folyamatosan értékeli az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, eladósodásuk kockázatát, valamint, hogy vagyongazdálkodásuk során biztosítják-e a vagyon értékének megőrzését – tájékoztatta Warvasovszky Tihamér Lipők Sándort. Kifejtette: ezzel az új ellenőrzési megközelítéssel jelentősen növelhető az ellenőrzési lefedettség az önkormányzati alrendszerben, továbbá az ÁSZ településtípusonként értékelheti egyszerre nagyszámú, akár több száz önkormányzat pénzügyi- és vagyongazdálkodását.

Az ÁSZ alelnöke felidézte: 2019 márciusában hoztuk nyilvánosságra az összes magyarországi városi önkormányzatot, tehát összesen 332 települést érintő jelentésünket. Ezen ellenőrzés során azt állapítottuk meg, hogy a városi önkormányzatok gazdálkodása stabil képet mutatott az ellenőrzött időszakban. A városi önkormányzatok pénzügyi, vagyoni helyzetére, eladósodósára irányuló kockázatok értékelése rámutatott arra, hogy a magyarországi városi önkormányzatok gazdálkodása stabil, rendszerszintű beavatkozást nem igényel – húzta alá az ÁSZ alelnöke.

Warvasovszky Tihamér a találkozón szólt még a többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságokat érintő ellenőrzési tapasztalatokról, az ÁSZ legfrissebb Integritás-felmérésének következtéseiről, valamint Lipők Sándor figyelmébe ajánlotta az ÁSZ öntesztjeit, amellyel minden települési önkormányzat tesztelheti a működési környezetének szabályosságát.

Forrás: https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/onkormanyzati-talalkozok-2019-kisvarosok-szovetsege

Related posts