ÖN ITT VAN:
Találkozó az Állami Számvevőszék alelnökével Általános 

Találkozó az Állami Számvevőszék alelnökével

2015. március 12-én Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke hivatalában fogadta Lipők Sándort, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnökét. A szakmai találkozó célja a kisvárosi önkormányzatokat érintő kérdések megtárgyalása, az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai, valamint a jó gyakorlatok megosztása.

Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott feladata, hogy ellenőrzési tapasztalatain alapuló megállapításaival, javaslataival, tanácsaival segítse az ellenőrzött szervezetek munkáját, ezzel elősegítve a jól irányított állam működését. Az elmúlt években az ÁSZ kiemelten fókuszált az önkormányzatok ellenőrzésére, ezáltal érdemben hozzájárult a pénzügyi-gazdasági helyzetük javításához.

Az önkormányzati alrendszert érintő ellenőrzések 2015-ben is folytatódnak, ezért az ÁSZ fontosnak tartja tapasztalatainak megosztását az önkormányzati szövetségekkel. E célból találkozott 2015. március 12-én a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnökével, Lipők Sándorral az Állami Számvevőszék alelnöke, Warvasovszky Tihamér.

A találkozó során többek között szó esett az önkormányzatok belső kontrollrendszerét érintő ÁSZ ellenőrzések tapasztalatairól. Ezzel kapcsolatban Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta, hogy megfelelően működtetett belső kontrollrendszerrel minimálisra csökkenthető a hibák és szabálytalanságok bekövetkezésének lehetősége, feltárhatóak és megelőzhetőek az integritás szempontjából lényeges korrupciós kockázatok.

Warvasovszky Tihamér a találkozó alkalmával felhívta a figyelmet az ÁSZ egyedülálló önteszt rendszerére, melyet az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai alapján dolgozott ki a Számvevőszék. Az ÁSZ alelnöke elmondta: az öntesztek egyik típusa a települési önkormányzatok belső kontrollrendszerének fejlesztésére, másik típusa a helyi nemzetiségi önkormányzatok szabályszerű működésére irányul. Az önteszt rendszerrel a még nem ellenőrzött önkormányzatok is javíthatják működésük szabályosságát, hiszen tartalmazza a szükséges intézkedések megtételét is – emlékeztetett Warvasovszky Tihamér. Lipők Sándor, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke is kiemelten fontosnak tartja a belső kontrollrendszer kiépítését és működtetését, a szabályok betartását. Lipők Sándor elmondta: felhívja a szövetséghez tartozó önkormányzatok figyelmét az öntesztek kitöltésére.

Az ÁSZ öntesztjeiről itt olvashat bővebben.

További képeket a találkozóról a Galériában találhat.

Related posts

Leave a Comment