ÖN ITT VAN:
Partnerség kiépítése Kemecse és Røyken Önkormányzatai között Általános 

Partnerség kiépítése Kemecse és Røyken Önkormányzatai között

Partnerség kiépítése a demenciában szenvedő időskorúakat gondozó családtagok digitális megoldásokkal történő támogatása érdekében Kemecse és Røyken Önkormányzata között

Norvég – magyar együttműködési program
HU11-0001-B1-2017

 Szakmai tapasztalatcsere Kemecse városa és a norvégiai Røyken Önkormányzatai között a demens betegek otthoni ellátásának fejlesztési lehetőségeiről

Az időskori demenciával vagyis az agy folyamatos sorvadásával járó megbetegedéssel több ezer ember küzd hazánkban! Nem csak a betegek és családtagok számára tűnik megoldhatatlan problémának a betegség okozta életminőség változás, de még az egészségügyi és szociális szektorban dolgozó szakemberek számára is szakmai kihívást jelenthet! Ezen a nehéz problémán kíván segíteni az a norvég-magyar együttműködés, amely keretében ismereteket és tapasztalatokat szereztünk a digitális technológiák alkalmazási lehetőségeiről az egészségmegőrzés, az egészségügyi és szociális segítségnyújtás, a beteg ember életminőségének javítása terén.

Felmerült tehát az igény arra, hogy megvizsgáljuk más országok gyakorlatát, ők hogyan segítenek otthonukban élő idős embertársaikon?

A Norvég Alap által finanszírozott, 2017. július 1 – október 31. között megvalósult projektünk keretében Norvégiából érkeztek demencia gondozásban jártas szakemberek hazánkba, azon belül Kemecsére 2017 szeptemberében. Céljuk volt, hogy megismerjék a helyi ellátórendszert nyújtotta lehetőségeket. Nyitottsággal és érdeklődéssel fordultak a Kemecsén történő szociális gondoskodás felé. Lipők Sándor polgármester úr részletes tájékoztatást adott a város múltjáról, jelenéről és jövőbeni fejlesztési lehetőségeiről. Ismertette azokat a társadalmi és gazdasági folyamatokat, amelyek jellemzőek hazánkra és meghatározzák a város életét is. Meglátogatták az idősek ápoló-gondozó otthonát, konzultációt folytattak az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozókkal és látogatást tettek a Vasmegyeren működő szociális intézményben is. A norvég szakemberek igazoltnak látták a szakmai szükségleteket, miszerint korszerűbb technológiákat kell bevonnunk az idősek otthoni ellátásába a meglévő gondozási tevékenységek mellé, tekintettel a betegek nagy létszámára és magas gondozási szükségletére! Ehhez segítséget ígértek számunkra oly módon, hogy megismertetik saját gondozási módszereiket és támogatják azok magyarországi alkalmazhatóságát!

Ennek érdekében meghívták a szakmai csoportot Norvégiába, Røykenben!

Norvégia, a többi skandináv országgal együtt a digitális technológiákra épülő egyészségügyi és szociális szolgáltatások kiépítésének éllovasa. Ez teljesen új utakat nyit meg a közegészségügyi és jóléti- szociális szolgáltatások nyújtása terén. Ezek az új technológiák jelentős hatással lesznek olyan betegségek hatékony kezelésére, mint pl. a demencia. A magyar munkacsoport látogatására 2017 októberében került sor. A norvég partnerek nagyon tartalmas programot biztosítottak számunkra, több önkormányzatnál, több intézményben és szervezetnél is játunk, amelyek új technológiákat dolgoztak ki vagy alkalmaznak az idősek otthoni ápolása területén.

Munkánk eredményeként közös program koncepciót dolgoztunk ki a megismert technológiák hazai bevezetésére, amelynek első helyszíne Kemecse, első felhasználói a kemecsei emberek lennének! A program megvalósítását a Norvég Alap jövő évben kiírásra kerülő programjai egyikének keretében tervezzük megvalósítani.

 

Related posts